OBUSTAVA NASTAVE U SPECIJALNOJ EDUKACIJI 2 - HIGIJENA RUKU, NOŠENJE MASKE I RUKAVICA


Ovu nedelju počinjemo sa sadržajima koji se tiču higijene, a narednih dana nastavljamo sa idejama kroz istoimenu temu. Svi znamo koliko je našu decu teško ubediti u važnost pranja ruku, a još teže im objasniti da je to pod moranje jer vlada strašni virus koji njima nije baš najjasniji. I, onda kada mi želimo da uvedemo što više aktivnosti higijene, kako bismo ispunili vreme provedeno u kući (brisanje prašine, usisavanje, pranje prozora, slaganje stvari u orman) ili se zaštitili od virusa (često pranje ruku), naša deca negoduju. Ove aktivnosti uvodimo postepeno i deci ih približavamo na različite načine. Ovo je vreme kada možemo na dobar način da iskoristimo omiljeni crtani, omiljenog superheroja ili igricu. U priči superheroj nosi masku i rukavice i zato bi trebalo da ih nosi i naše dete. Na flašicu kojom prskamo ruke zalepimo njegove slike i tome slično. 



Kroz uvod u ovonedeljnu temu, od materijala Vam nudimo različite edukativne zadatke za zanimaciju kod kuće na temu virusa, socijalnu priču o važnosti pranja ruku, nošenja maske i rukavica i kratki kviz. To je početak približavanja novog ponašanja našoj deci.



VIRUSIĆI - MATERIJALI ZA RAD
KLIKNI NA KVIZ
UPOZNAJ LANU - VIDEO
UPOZNAJ LANU - PPT


Dalje nastavljamo da približavamo ovu temu našim mališanima kroz slike i slikovne rasporede. U videu možete čuti nešto više o načinima na koje deci objašnjavamo aktivnosti higijene prostora kroz strukturu i sekvence predstavljene slikama, a ispod možete naći obećani redosled pravilnog pranja ruku, kao i kartice vezane za higijenu koje možete uvrstiti u nove dnevne rasporede.





PRANJE RUKU


Još jedan od načina na koji našoj deci približavamo pranje ruku i aktivnosti higijene jesu oslobađanje motorike šake kroz različite vežbice i matematičke aktivnosti sa prstima.




Od materijala ove srede za Vas, brojevi do 5 i njihovo predstavljanje prstima i brojevi do 10 i njihovo predstavljanje prstima. Ovu vežbicu možete uraditi kao u videu, a za nju možete imati i pripremu - vežbice za motoriku - tako što dete svojim rukama prikazuje određeni broj. U vezi sa motorikom ostavljamo vam i motoričke vežbice neophodne za savladavanje aktivnosti pranja ruku, jer nam je to ovonedeljna tema, a u vezi sa matematikom dajemo vam na korišćenje i jedan kviz.




Rukavice, maske i pranje ruku možemo dalje deci da približimo kroz različite akademske zadatke. Danas su to zadaci čitanja i pisanja. U videu je objašnjen način na koji deci zadajemo zadatke ovog tipa, dok se ispod nalaze materijali u vezi sa videom - vežbanje akademskih veština uz pranje ruku, rukavice i masku, slovo-slog-reč zadaci, slovo-slog-reč kviz i jedna kratka igra memorije.



Poslednja medju aktivnostima ove nedelje, u petak, za relaksaciju, je igra rukama. Igre rukama su jako važne jer doprinose razvoju i održavanju zajedničke pažnje. U situaciji kada našoj deci približavamo nošenje rukavica, igre rukama Vam mogu pomoći i kod stvaranja prijatnosti za rukavice i kod oslobađanja senzornih strahova, a naravno i kao vežbica za motoriku. 





Kako biste znali šta Vam spremamo narednih dana, napravili smo i ovonedeljni raspored ↓

Vidimo se naredne nedelje sa novim sadržajima!


Comments