OBUSTAVA NASTAVE U SPECIJALNOJ EDUKACIJI 3 - U KRUG, U KRUG I STIMULACIJA ČULA



Sadržaji ove nedelje baziraće se na temi krug i odnosiće se na aktivnosti koje podstiču senzorni sistem kod naše dece. Kao i kod svih aktivnosti, aktivnosti vezane za krug našoj deci počinjemo da objašnjavamo od opšteg ka pojedinačnom. Šta je krug, pokaži krug, nacrtaj krug, oboji krug, iseci krug, zaokruži. Potom idemo na motoričke aktivnosti. Dokazano je da aktivnosti u krugu doprinose razvoju socijalnih sposobnosti i zato je pravo vreme da porodično sednete u krug i "bacite" se na različite igre. Počnimo od - Šta je to oko nas u obliku kruga?!

Ovog ponedeljka to je pravljenje loptica od vate. Samo pravljenje loptica angažuje i motoriku i senzorni sistem, a ove loptice možete i ispeći, nakon čega su dušu dale za gnječenje, lupanje, udaranje i trošenje ovog viška energije. Naravno, sa ciljem i uz aktivnost koju Vi vodite. Kako, možete saznati u videu.




Od materijala ispod možete naći akademske zadačiće koji približavaju pojam kruga, zadatke koje možete raditi sa lopticama od vate (postavi određeni broj loptica od vate na određeno mesto/postavi manje ili veće), zadatke koje možete raditi sa kružićima od papira ukoliko ne želite da pravite loptice od vate i recept za "pečenje" ovih loptica.


Čak i materijalima iz kuhinje možemo da stimulišemo čula kod naše dece. Pirinač i čepovi sakriveni u pirinču pogodni su za taktilnu stimulaciju, a oblik kruga nadalje koristimo za uvežbavanje prostornog snalaženja na papiru i uvežbavanje različitih naloga i koncepta. Danas Vam prikazujemo tri vežbe za rad kod kuće. Prva vežba odnosi se na traženje čepova u činiji napunjenoj pirinčem i stavljanje čepova na određena mesta. Uz drugu vežbu učimo i vežbamo i prostorne koncepte, tražimo čep, a potom ga stavljamo u, na ili pored kruga. Treća vežba je relaksacija, masaža i učenje naziva prstiju uz pirinač. U videu možete videti kako sve to izgleda, a od materijala Vam nudimo edukativne zadatke o pirinču, učenje naziva prstiju uz pirinač i jednu uradi sam ideju kako da Vam dete pomogne da skuvate pirinač.





PIRINAČ - EDUKATIVNI ZADACI
UČIMO NAZIVE PRSTIJU I VEŽBICA
KUVAMO PIRINAČ

Najomiljenije u obliku kruga su lopte. Svi u kući imamo barem neki vid lopte. Malu, veliku, loptu za plažu, loptu za košarku ili fudbal...
Danas loptama radimo masažu i vežbice za pospešivanje propriocepcije. Stimulišemo održavanje ravnoteže različitim pokretima na lopti i dalje, učimo nazive delova tela i odnose u prostoru, ukoliko je to potrebno.







Iako smo u kući, trebalo bi da razmislimo o naduvavanju plaženskih lopti. One su najpogodnije za vežbe sa loptama jer podsećaju na pilates lopte, a ne mogu da nas povrede. Doduše, lako lete po stanu, pa mogu da povrede druge kućne uređaje, ali zato je na nama da kreiramo novi dnevni raspored u koji ćemo uvrstiti ovu loptu. Sa plaženskom loptom možemo da se masiramo, ako je dosta naduvamo preko nje možemo da se valjamo, na njoj možemo da skačemo kada se unervozimo, sa njom možemo da se dobacujemo i učimo različite koncepte uz dobacivanje, a najvažnije, ona nam pomaže da ispunimo vreme i otresemo se viška energiije.






Zato što nismo zaboravili na Luku i Lanu i šta nas sve oni uče kroz socijalne priče, danas Vam od materijala nudimo jednu koja se tiče novog rasporeda, pomenutog viška energije i vežbi sa loptom. I, osim toga, sličice za raspored i primer rasporeda.



Poslednjeg dana u nedelji , pričamo o aktivnostima sa malim loptama u boji. Kod kuće ove materijale možete napraviti lako i jednostavno, što može biti prva aktivnost sa Vašim detetom. Nakon što napravite materijale, krećete dalje u uvežbavanje pažnje, vizuelnog praćenja i prepoznavanje boja. 





Od materijala ispod možete naći kratak kviz sa lopticama u boji i edukativne zadatke na istu temu. Pratite nas i sledeće nedelje.




Šta je još to u obliku kruga oko Vas i može da Vam koristi kako biste stimulisali čula Vašeg deteta? Kako biste znali šta Vam spremamo do kraja nedelje, objavljujemo i planirani program treće nedelje obustave ↓


Comments