OBUSTAVA NASTAVE U SPECIJALNOJ EDUKACIJI 4 - AKTIVNOSTI SA BOJAMA


Došli smo i do četvrte nedelje obustave nastave. Nema naznaka kraja, ali i ove nedelje sa Vama delimo aktivnosti koje možete da radite od kuće, sa materijalima koje imate kod kuće, koje možete praviti zajedno sa Vašim detetom i koji će Vam olakšati ovu obustavu. 

Ove nedelje pričamo o aktivnostima sa bojama, gnoziji boja i klasifikaciji prema jednom kriterijumu - boji. Kako sve saznajne aktivnosti počinju od opažaja i pokreta i mi ovu temu započinjemo sa dva jednostavna zadatka slaganja boja i praćenja puta u boji. Spremite karton, bojice i makaze. Isecite 10 pravougaonika, obojite ih u 5 boja. Isecite 5 kružića i obojite ih u 5 boja. Nacrtajte na 5 papira, 5 linija različitih oblika u istim tim bojama. Ili, materijale preuzmite ispod videa. 







Boje učimo postepeno, jednu po jednu. Boju možemo da obučemo, možemo da je tražimo po kući, možemo da pronalazimo predmete u toj boji oko nas i na kraju prelazimo na edukativne zadatke. Ovog utorka nacrtajte krug i unutar njega bojite određenom bojom - prstima, temperama i četkicom, bojicama ili flomasterima. Omogućite svom detetu što više zadataka sa bojama.




Danas Vam nudimo različite zadatke o boji i zadatak za rad na materijalu iz videa. 


Još jedna vežba koja se zasniva na opažaju i pokretu. Dete vidi kolut u boji i prepozna boju, a zatim ga stavi na određeno mesto. Najbolje od svega je što ovaj materijal možete da napravite od rolni za toalet papir i kartona isečenog u obliku kruga. Od materijala Vam zato dajemo "Uradi sam primer" i dalje zadatke za sortiranje boja i generalizaciju naučenog do sad. 






Na velikoj lopti (ili lopti za plažu koju skoro svi imamo kod kuće) možemo raditi vežbice kojima jačamo i rameni pojas, ali opažamo i boje. Jedna takva vežbica prikazana Vam je u videu ispod. Dete leži na lopti, a ispred njega se nalaze različiti zadaci.






Poslednjeg dana u nedelji, pored boja uveli smo i oblike, u jednu aktivnost klasifikacije koja služi i za razvoj veština brige o sebi (i svojim igračkama). Isto kao i boju, oblike uvodimo jedan po jedan i to nakon što se savladaju barem dve boje. U savladanim bojama uzimamo igračke i stavljamo ih sve na jedno mesto. Na podu je za početak zalepljen oblik kruga (zato što krug poznajemo od prošle nedelje), a potom se dodaju kvadrat, trougao i pravougaonik, postepeno. Te oblike možemo izrezati na papiru, a papir postaviti na patos, možemo ih oblepiti izolir trakom, a kada savladamo oblik možemo koristi i drugi predmet istog oblika. Koristimo igračke koje dete voli. Nalog bi bio "Stavi sve plave igračke u krug". Znate kako učimo oblik kruga, a zato znate i zašto koristimo korpu za igračke u tom obliku u ovom zadatku. 



 


Zadatke za sort smo Vam nudili cele nedelje, a danas Vam nudimo zadatke učenja boje i oblika na papiru. Vidimo se od ponedeljka.



Kako biste saznali šta Vam spremamo nadalje delimo i raspored za ovu nedelju ↓


Comments