OBUSTAVA NASTAVE U SPECIJALNOJ EDUKACIJI 5 - MOTORIČKE AKTIVNOSTI, PRECIZNI POKRETI I POKRETI U OKRUŽENJU


Marija Montesori je govorila da gledajući dete možemo i sami da zaključimo očigledno - razvoj njegovog uma dolazi kroz njegove pokrete. Prethodne nedelje smo već naglasili da su opažaj i pokret prethodnici mišljenja, a ove nedelje se malo više bavimo motoričkim aktivnostima koje možete da radite od kuće, preciznim pokretima i pokretima u okruženju - finom i grubom motorikom. 

Bez razvoja grube motorike, snage i koordinacije, rad na finoj motorici postaje veoma težak. Upravo, nedelju i započinjemo govoreći o aktivnostima kojima stimulišemo razvoj fine motorike. Fina motorika kao takva predstavlja aktivnosti najmanjih mišićnih grupa kako bi se obezbedila preciznost pokreta. Ukoliko je ima, dete vrlo brzo počinje samostalno da vodi brigu o sebi, da se oblači, zakopčava i hrani. Međutim, ukoliko je nema u kasniijem razvoju mogu se javiti čak i teškoće prilikom čitanja i pisanja. 




Od materijala Vam ovog ponedeljka ostavljamo listiće za rad na zadatku iz videa i nezaobilazni deo svakog rada na veštinama brige o sebi koji uključuje sposobnosti fine motorike - model za vezivanje pertli. 

MODEL ZA VEZBANJE RADA SA MAKAZAMA - ISECI VIRUS
MODEL ZA RAD NA ZADATKU IZ VIDEA - ZALEPI STIKER
MODEL ZAVEZI PERTLE :)


Tretman reedukacije psihomotorike koristi pokret kako bi podsticao razvoj. On omogućava da se komunikacija ostvari preko tela i pokret koristi onakav kakav jeste. U videu možete čuti malo više o tome, a ispod Vam ostavljamo tri seta vežbica iz ovog tretmana i nadamo se da ćete ih raditi kod kuće, ispred ogledala. 





VEŽBICE REEDUKACIJA


Poligoni zahtevaju izvršenje određenog broja motoričkih zadataka u kratkom vremenskom roku i kroz prelaženje prepreka. Kao takvi uvežbavaju brojne sposobnosti, pažnju, pamćenje i motoriku. Poligonima zato delujemo i na senzorni sistem. Samo različitim pokretima, korakom, savijanjem i disanjem, oslobađamo se nakupljene energije i stvaramo nove veze u kori velikog mozga. U videu ćete videti jedan najobičniji poligon i šta mi kroz njega uvežbavamo. Poligon može biti i komplikovaniji, a može uvežbavati i različite sposobnosti. Dovoljno je da na patos zalepite različite stikere i da svaki od stikera nosi drugačiji zadatak.






U sposobnost grube motorike spadaju veći pokreti, odnosno pokreti koje dete radi svojim rukama, nogama ili celim telom. Aktivnosti grube motorike su zato trčanje, skakanje, puzanje, provlačenje i penjanje. Kao što smo već pomenuli, gruba motorika je važna jer predstavlja bazu za dalji razvoj fine motorike. Mi Vam u videu prikazujemo dve aktivnosti za uvežbavanje sposobnosti grube motorike, donjih i gornjih ekstremiteta, a ispod videa Vam ostavljamo materijal za rad na zadatku, odnosno primer poligona. 





GRUBA MOTORIKA - PRIMER POLIGONA 


Kako biste znali šta Vam spremamo do kraja nedelje, ostavljamo Vam i novi raspored ↓ 



Comments