OBUSTAVA NASTAVE U SPECIJALNOJ EDUKACIJI 7 - MOJA MAŠTA, MOJA MAŠTA




Kreativnost podrazumeva stvaranje novih ideja, načina rešavanja problema i veza među pojmovima. Smatra se veoma složenim fenomenom i proučava se od strane mnogih nauka. Kažu da ima nekoliko domena ispoljavanja: fluentnost, produktivnost, originalnost i elaboraciju.

Fluentnost podrazumeva osmišljavanje velikog broja ideja, produktivnost je sposobnost sagledavanja iz različitih uglova, originalost se odnosi na stvaranje novih, retkih i neobičnih ideja, dok elaboracija predstavlja sposobnost dopunjavanja ideje detaljima. 

Ovog ponedeljka osvrćemo se na činjenicu da razvoj kreativnosti utiče i na razvoj drugih sposobnosti i kroz kreativni rad podsećamo se tema o kojima smo pričali. Pravimo cvetiće, a ujedino vežbamo pažnju, finu motoriku i gnoziju boja i oblika. Osim toga, podsećamo se i prvih nedelja obustave, te ispod videa delimo materijal za izradu ovih cvetića i socijalnu priču.






LANA I KREATIVNE STVARI - PDF


Deci kreativnost omogućava nove načine razmišljanja, stvaranje novih ideja i mogućnosti za rešavanje problema. Jedan od najvažnijih vidova kreativnosti na ranijim uzrastima jeste kreativna igra. Kreativna igra podrazumeva korišćenje poznatih materijala na nove načine. Mi Vam danas predstavljamo plastelin. Značaj igre sa plastelinom je veliki. Njime razvijamo finu motoriku, pažnju i mišljenje. U videu Vam prikazujemo jednu kreativnu ideju, a ispod njega je možete naći objašnjenu kroz slike i korak po korak.







AKTIVNOST LISTIĆ OD PLASTELINA


Kreativnost predstavlja originalnost, fleksibilnost i nove ideje, ali ne samo kognitivno već i u motoričkom smislu. Motorna kreativnost nije mnogo istražena, ali se zna da predstavlja neograničene i nestereotipne motorne odgovore na stimulus. Većina pokreta se u predškolskoj dobi javlja spontano i predstavlja osnovu daljeg motoričkog razvoja. Neki od kreativnih pokreta mogli bi biti origami ili igranje sa senkama na zidu. Ispod videa možete pronaći slike jedne takve motoričke vežbice.







IGRE RUKAMA I SENKAMA - PRIMERI


Dobra prezentacija školskih sadržaja uvek sadrži i elemente kreativnosti. Kreativnost čini da učenje bude interesantno i interaktivno. Ona igra najvažniju ulogu u emocionalnom razvoju i menja odnos učenika i učenja. Kreativne učionice, za razliku od tradicionalnih, omogućavaju učenicima da učestvuju i da se iskažu. Prostori koji nude istraživanje, metode i oblici rada poput debata, otvorenih pitanja i rada u grupi, podstiču pažnju, razvoj veština rešavanja problema, socijalne sposobnosti i stvaranje inovativnih ideja. Danas se relaksiramo uz jedan kreativno predstavljen sadržaj.






Kako biste znali šta Vam spremamo i do kraja ove nedelje, kao i uvek, ostavljamo Vam program ↓


Comments